ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Ε. Εφραιμίδου στο Politic.gr: “Ο πολίτης θα πρέπει να νοιώθει ασφαλής από την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης κάτι που δεν συμβαίνει”

 



πηγή: https://www.e-synews.gr/wp/2021/08/09/e-efraimidoy-politic-gr-o-politis-tha-prepei-na-noiothei-asfalis-tin/

Η υποψήφια Βουτευτής του Νομού Σερρών, της “Ελλήνων Συνέλευσις”, Εφραιμίδου Ευθυμία, συνέντευξη έδωσε στο politic.gr – Μίλησε για μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκιση και την αναβάθμιση των ψηφιακών δυνατοτήτων στη χώρα μας.

Αναλυτικά παρακάτω η συνέντευξη:

-Ποιές είναι κατά τη γνώμη σας οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση που έπρεπε να γίνουν…χθες;

Aρχικά η κα Εφραιμίδου τόνισε, “Προτού μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση ορθό και δίκαιο είναι να δώσουμε τον ορισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Δημόσια Διοίκηση όμως αν την δούμε στην ετυμολογία της είναι το δημόσιο, δηλαδή η ουσία του δήμου που δεν είναι παρά ο ίδιος ο πολίτης και διοίκηση είναι η διαχείριση του οίκου με νόηση. Άρα όταν αναφερόμαστε στην Δημόσια Διοίκηση πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για την ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας στην πράξη και όχι στην θεωρία”.

Ανέφερε πως “Στην εποχή μας η ανάγκη μιας πραγματικής δημοκρατίας σε όλες της εκφάνσεις της πλέον είναι απαιτουμένη, άρα οι μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση αφορούν διαδικασίες δημοκρατίας. Το να αναφέρουμε τις οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις όπως τις ξέρουμε από το παρελθόν σε ένα μη ορθά δομημένο περιβάλλον Δημόσιας Διοίκησης θα ήταν σαν να προσπαθούμε να διορθώσουμε κάτι που η βάση του είναι σαθρή και έτσι πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος όλο το οικοδόμημα να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή κάτι που ήδη το ζούμε στις μέρες μας”.

Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνονται από τις κυβερνήσεις, όλες φέρουν εσφαλμένα αποτελέσματα διότι η βάση της Δημοσίας Διοίκησης είναι απούσα . Έτσι λοιπόν  πρέπει να δούμε το θέμα στην ολότητα του και δη στις βάσεις  όπου πρέπει να στέκεται η Δημόσια Διοίκηση, η ίδια η δημοκρατία μας δηλαδή. Η βάση της Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι άλλη από τον ενεργό πολίτη. Χωρίς αυτόν, όσες μεταρρυθμίσεις και να φέρουμε είναι άχρηστες” δήλωσε η υποψήφια Βουτευτής του Νομού Σερρών“.

Στη συνέχεια η κα Εφραιμίδου είπε: “Η γνώμη μου ως ανθρώπου που υπηρέτησα και υπηρετώ την Δημόσια Διοίκηση επί  38 περίπου χρόνια, είναι ότι ποτέ δεν είχαμε μια πραγματική  Δημόσια Διοίκηση που να προσφέρει ασφάλεια στον πολίτη. Για μένα αυτό είναι το πρωτεύον. Ο πολίτης θα πρέπει να νοιώθει ασφαλής από την λειτουργία της Δημοσίας Διοίκησης κάτι που δεν συμβαίνει τώρα, άρα αυτό που έπρεπε να είχε ήδη κάνει το κράτος, που το κράτος δεν είναι άλλο παρά η δύναμη του ίδιου του πολίτη, είναι να του προσφέρει ασφάλεια.

Από την άλλη πάλι ο ίδιος ο πολίτης και αυτός με την σειρά του θα πρέπει να ασφαλίζει την Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή την δημοκρατία γιατί είναι η δική του  δύναμη – κραταιότητα και άρα πρέπει να την προστατεύει. Όλα αυτά ήδη έπρεπε να είχαν γίνει εφόσον ο πολίτης είχε γνώση το τι συμβαίνει στην πολιτεία του αλλά τελικά δεν έχει,  όπως δείχνει η όλη κατάσταση. Έπρεπε η ίδια η πολιτεία να είχε μεριμνήσει για την  παίδευση των πολιτών σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης κάτι που δεν το έπραξε ποτέ, ίσως γιατί δεν ήθελε να έχουν γνώση οι πολίτες για να μην είναι ενεργοί.

Άρα για την μεταρρύθμιση στην Δημόσια Διοίκηση απαιτείται πρωτίστως ενεργός πολίτης αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημόσια ΔιοίκησηΗ πρώτη και μεγάλη μεταρρύθμιση που φέρνει η Ελλήνων Συνέλευσις στην Δημόσια Διοίκηση είναι η δημιουργία ενεργού πολίτη”.

-Πώς θα ανατραπεί η κουλτούρα του εξισωτισμού που εγκαθιδρύθηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στη Δημόσια Διοίκηση; Είστε υπερ της συγκρότησης ενός μηχανισμού επιβράβευσης;

Επειδή γνωρίζω αρκετά καλά την Δημόσια Διοίκηση θα σας έλεγα μετά λόγου γνώσης ότι δεν υπάρχει εξισωτισμός όπως τον αναφέρετε εδώ, αλλά υπάρχουν πολλών ταχυτήτων δημόσιοι υπάλληλοι στην Δημόσια Διοίκηση. Υπάρχουν δηλαδή και καλά αμειβόμενοι υπάλληλοι και υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ισχυρές,  ασχέτως αν το αποτέλεσμα που εξάγεται είναι υπέρ του πολίτη  και φυσικά  αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα ή ποσότητα της εργασίας που παράγουν, αλλά με άλλες παραμέτρους που συντηρούνται από την κομματοκρατία”, δήλωσε η κα Εφραιμίδου.

Παράλληλα υποστήριξε: “Όταν οι υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Αρχών αμείβονται με μισθούς που ως δείγμα οι υπάλληλοι στην Υγεία ποτέ δεν θα δουν, τότε να ξέρετε δεν υπάρχει καμιά εξίσωση αλλά ανισότητα  που χωρίζει τους υπάλληλους της Δημόσιας Διοίκησης και αυτό παράγει ένα τεράστιο άδικο, όπου τελικός αποδέκτης πολλές φορές του αδίκου αυτού είναι ο ίδιος ο πολίτης. Ένας φαύλος κύκλος αδικίας, διότι και ο Δημόσιος Υπάλληλος είναι και αυτός με την σειρά του πολίτης.

Στην πραγματική Δημόσια Διοίκηση η επιβράβευση θα είναι η ίδια η πολιτεία και τι εννοώ με αυτό. Όταν ο ενεργός πολίτης αντιληφθεί πως οι ίδιες οι πράξεις του θα διασφαλίζουν τον πλούτο του και κατ΄επέκταση το μέλλον του ίδιου και των παιδιών του, τότε  αυτό θα είναι ένα τεράστιο κίνητρο στο να γίνεται ακόμη καλύτερος.”

Οπότε δεν τίθεται θέμα αν είμαι εγώ υπέρ μιας επιβράβευσης σε δημοσίους υπαλλήλους που ταυτόχρονα είναι και οι ίδιοι πολίτες, αλλά ότι πρέπει ο ίδιος ο πολίτης  που θα εργάζεται στην Δημόσια Διοίκηση να κατανοήσει  ότι οι πράξεις του θα είναι εκείνες που θα τον επιβραβεύουν κάθε φορά που θα ανελίσσεται μέσα στην Δημόσια Διοίκηση” τόνισε η υποψήφια Βουτευτής.

-Πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις ψηφιακές δυνατότητες του δημόσιου τομέα;

Είναι ένα θέμα που απασχόλησε και τους θεσμούς το διάστημα αυτό λόγω της πανδημίας και είναι πολύ σοβαρό θέμα διότι πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιες παραμέτρους οι οποίες θα διασφαλίζουν τους πολίτες, κάτι που η υφιστάμενη Δημόσια Διοίκηση τους παραβλέπει. Είναι ένα θέμα που απασχόλησε και τους θεσμούς το διάστημα αυτό λόγω της πανδημίας και είναι πολύ σοβαρό θέμα διότι πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιες παραμέτρους οι οποίες θα διασφαλίζουν τους πολίτες, κάτι που η υφιστάμενη Δημόσια Διοίκηση τους παραβλέπει”.

“Η αναβάθμιση των ψηφιακών δυνατοτήτων του δημόσιου τομέα στην πατρίδα μας εδώ και χρόνια είχε πολύ αργούς ρυθμούς και τελευταία λόγω της πανδημίας οι ρυθμοί αυτοί ανέβηκαν χωρίς όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Μια τέτοιου είδους αναβάθμιση απαιτεί πλούτο. Μας παρουσιάζουν την χώρα μας ως μια φτωχή χώρα από την μια και από την άλλη βιάζονται να εγκαταστήσουν πληροφοριακά συστήματα που έχουν υψηλό κόστος μοιράζοντας πακτωλό χρημάτων χωρίς πρώτα να βάζουν τις ορθές προτεραιότητες και το είδαμε αυτό με το θέμα της τηλεκπαίδευσης.

Οι θεσμοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διότι παρατηρείται και το γεγονός πολλές δημόσιες υπηρεσίες  να λειτουργούν με απαρχαιωμένα μέσα την στιγμή που έχει νομοθετηθεί διαδικτυακή διαδικασία παροχής υπηρεσιών στον πολίτη και μάλιστα υποχρεωτική σε πολλές των περιπτώσεων. Έτσι παρατηρείται δημόσιοι υπάλληλοι να χρησιμοποιούν ακόμη και δικό τους εξοπλισμό προκειμένου κάτω από την πίεση να προσφέρουν υπηρεσίες σε πολίτες, που αυτό όμως ενέχει κινδύνους καθώς   δεν διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Μια ψηφιακή αναβάθμιση λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης  πρέπει πάντα να  γίνεται  με γνώμονα την ασφάλεια του πολίτη, ώστε ο πολίτης να μην κινδυνεύει να γίνει βορά σε παράνομους μηχανισμούς και φυσικά η χρήση διαδικτυακών λειτουργιών ποτέ δεν πρέπει να υποκαθιστά την ανθρώπινη επαφή σε τέτοιο βαθμό που ο πολίτης να αντιμετωπίζει ένα ψυχρό μηχάνημα που απαντά μόνο σε περιορισμένες επιλογές, γιατί τότε κινδυνεύει η ίδια η δημοκρατία”.

– Έλεγχος Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Δημοσίων Φορέων: Έχετε να παρουσιάσετε συγκεκριμένες προτάσεις;

Στις προγραμματικές δηλώσεις του Πολιτικού μας Φορέα αναφέρονται αναλυτικά ποιοι έλεγχοι θα γίνουν και φυσικά θα ελεγχθούν όλοι και όλα ώστε να αποδοθεί το δίκαιο. Για λεπτομέρειες  οι αναγνώστες σας μπορούν  να μπουν στο link:

https://drive.google.com/file/d/1T2AFgr-K-nd2t0Fvqh0M9txX1ZjE5VH0/view



 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια